Rosół – dlaczego warto go jeść?
Gorący, aromatyczny rosół to tradycyjna zupa, która króluje na większości polskich stołów podczas ważnych uroczystości. Już nasz prababcie wiedziały, że to również panaceum na wszelkie choroby. Dziś, gdy wiele osób wraca do ludowych mądrości dotyczących zdrowia, coraz częściej docenia się wspaniałe działanie rosołu. Oto trzy powody, dla których warto go jeść!
1. Bogactwo witamin i minerałów
Tradycyjny rosół gotowany jest przez wiele godzin na niewielkim ogniu, co umożliwia przedostanie się witamin i minerałów z warzyw do wywaru. Jeśli chodzi o pietruszkę, seler czy marchew wartości zdrowotne są nieocenione. Rosół zawiera dużą ilość witaminy A, E, C oraz pierwiastków takich jak żelazo, wapń i fosfor. Dodatkowo z mięsa wydzielane są witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz cieszenia się dobrą odpornością.
2. Drogocenny kolagen
Rosół na kościach (lub fragmentach drobiu z kościami i skórą) jest wyjątkowo bogaty w kolagen – białko, które jest budulcem tkanek. Odpowiednia podaż białka pomaga w dolegliwościach żołądkowych i polecana jest osobom, które borykają się z niestrawnościami czy zespołem jelita drażliwego. Kolagen pozwala zachować dobrą kondycję skóry, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie stawów oraz oczyszcza układ krwionośny ze złogów. Rosół bogaty jest również w glicyny, które również wpływają na stan naskórka, włosów i paznokci.
3. Właściwości przeciwzapalne
Nie tylko witaminy i minerały zawarte w wywarze wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Do rosołu tradycyjnie dodaje się liczne przyprawy, z których wiele ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Wystarczy dodać kilka ząbków czosnku, zioła (m.in. pietruszkę i lubczyk), ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz w kulkach, by nasz wywar zyskał wspaniałe właściwości. Dodatkowo gorąca zupa świetnie rozgrzewa oraz pomaga zwalczyć przykre dolegliwości związane z chorobami górnych dróg oddechowych. To wspaniałe panaceum na liczne dolegliwości o podłożu zapalnym!
Najnowsze komentarze